dissabte, 30 d’octubre del 2021

SANTA MARIA DE LLADÓ

Temple de planta basilical sense transsepte, orientada a llevant, de tres naus acabades a llevant amb absis semicirculars que s'uneixen a les naus mitjançant un simple plec i un profund tram presbiteral. Posteriorment es van sobrealçar exteriorment amb elements fortificats. El central està decorat interiorment amb uns arcs afegits en una restauració feta en el segle passat. Exteriorment només té una finestra, decorada amb una arquivolta amb capitells de tipus vegetal i senzilla factura. Interiorment s'adopta el sistema de columnes adossades als pilars per a suport dels quatre arcs torals. La volta de la nau central és de canó apuntat, més alta que les laterals, cobertes amb quart de cercle i els absis són coberts amb volta de quart d'esfera. Els capitells de l'arc toral més proper al presbiteri estan decorats amb personatges humans i elements vegetals en els que sobresurten caps humans. La seva talla és molt tosca i simple. En el segon arc també hi ha un capitell esculpit, en aquest cas només amb cinc conques ovalades, sense cap altre figura. La resta de capitells, incomprensiblement, no tenen decoració. També es van esculpir algunes impostes en els pilars en que es recolzen els arcs formers i torals. Estan decorades amb motius vegetals o escacats. Com en el cas dels capitells, no es van arribar a esculpir totes. A l'exterior la nau central és coberta a dues vessants amb teula àrab i les laterals a una vessant de poca inclinació. La façana de ponent és centrada per la portalada a on s'hi troba representat un dels conjunts escultòrics més notables del segle xii. Aquesta façana segueix la disposició de les naus: la central més alta que les laterals, amb tres cossos en sentit horitzontal. El primer amb la gran portalada, el segon amb una obertura i un tercer, que sembla un afegit a l'estructura original. A la nau de la dreta s'ha incorporat un parell de merlets que sostenen el sistema campanar.
Una cornisa horitzontal separa els dos primers cossos d'aquesta façana principal: a sobre, amb tres arquivoltes i un parell de columnes als brancals, hi ha una finestra. A banda i banda de la porta hi ha làpides sepulcrals encastades al mur. En el segle XVI es va repintar la portalada i es van cobrir les pintures romàniques que decoraven el timpà amb unes de noves. Malauradament, la restauració feta fa setze anys ha provocat un ennegriment dels pigments de les pintures renaixentistes. En els darrers anys es va restaurar tot el conjunt de la portalada i es va poder identificar el motiu de les pintures, que és una Epifania.  Al mur sud hi ha tres finestres, dues refetes en treure la capella de Sant Lambert i la sagristia del segle XVIII en una restauració recent. Al mur nord hi ha tres portes senzilles, ara tapiades, que donaven accés al claustre, ara desaparegut. L'aparell és a base de pedra, en gran part desbastada. 




















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

SANT JULIÀ I SANTA BASILISSA. RABÓS D'EMPORDÀ.

Església d'una sola nau amb absis de planta semicircular. La nau presenta volta apuntada mentre que l'absis està cobert amb una vol...